Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie priebežného testu elektronickou formou (e-learning) v rozsahu prednášok a ústnej záverečnej skúšky. Podmienkou účasti na ústnej skúške je absolvovanie priebežného elektronického testovania s minimálnou úspešnosťou 60 %, študenti majú k dispozícii 2 pokusy v stanovených termínoch. Ústna skúška môže byť realizovaná podľa aktuálnej epidemiologickej situácie prezenčne, resp. dištančne (MS Teams).
Výsledky vzdelávania:
Študent získa štúdiom predmetu poznatky o základných pojmoch a teoretických princípoch inštrumentálnej analýzy so zameraním na chromatografické, optické, elektrochemické a elektromigračné metódy.
Stručná osnova predmetu:
1. Úvod do chromatografických metód - základné princípy, rozdelenie chromatografických metód, separačný mechanizmus
2. Chromatografické metódy II - princíp chromatografickej separácie, elučné dáta
3. Chromatografické metódy III –dynamická teória, ovplyvnenie hodnoty rozlíšenia
4. Kvapalinová chromatografia – delenie metód kvapalinovej chromatografie, inštrumentácia, využitie
5. Gélová chromatografia – základné princípy, inštrumentácia, využitie
6. Plošné usporiadanie chromatografických techník – papierová chromatografia, tenkovrstvová chromatografia, ich základné princípy, inštrumentácia, využitie
7. Plynová chromatografia – osobitosti plynovej a kvapalinovej chromatografie, základné princípy, inštrumentácia, využitie
8. Elektrochemické metódy – základné princípy, rozdelenie
9. Polarografia – základné princípy, elektródy, prúdy, novšie polarografické techniky; Potenciometria – základné princípy, potenciometrické meranie pH, ISE elektróda
10. Optické metódy – základné pojmy, rozdelenie, vlastnosti elektro-magnetického žiarenia
11. Spektrofotometria, Plameňová fotometria, Atómová absorpčná spektrometria - základné princípy, inštrumentácia, využitie
12. Elektromigračné metódy – základné princípy, rozdelenie metód, elektroforéza, zónová elektroforéza, izoelektrická fokusácia, izotachoforéza
- Učiteľ: Zdenka Krajčovičová
- Učiteľ: Vladimír Meluš