Výsledky vzdelávania:
Študent štúdiom predmetu Výživa v prevencii civilizačných ochorení získa teoretické poznatky v oblasti správnej výživy v prevencii neinfekčných ochorení a podpore zdravia. Študent vie pomenovať a definovať základné zložky potravy a ich význam a spracovanie v organizme, vie uviesť konkrétne príklady vhodných a nevhodných potravín v podpore zdravia, dokáže diskutovať o navrhnutých diétnych opatreniach v prevencii civilizačných ochorení a pozná ochorenia z nesprávnej výživy a ich dopad na človeka. Pozná riziká nevhodných alebo škodlivých potravín a vie využívať potravu ako každodenný liek.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie záverečného testu elektronickou formou (e-learning) v rozsahu prednášok s minimálnou úspešnosťou 60 %.
Stručná osnova predmetu:
1. Úvod do dietológie
2. Význam diéty v liečbe ochorení
3. Vzťah výživy k zdraviu
4. Vzťah výživy k vybraným ochoreniam
5. Jednotný diétny systém
6. Základné zložky výživy – mikronutrienty
7. Základné zložky výživy – makronutrienty: bielkoviny
8. Základné zložky výživy – makronutrienty: lipidy
9. Základné zložky výživy – makronutrienty: sacharidy
10. Chemopreventívne látky – definícia, význam, využitie
11. Nutrigenetika a nutrigenomika
12. Zásady zdravej výživy dospelých
- Učiteľ: Zdenka Krajčovičová
- Učiteľ: Vladimír Meluš