Výsledky vzdelávania:
Študent získa štúdiom predmetu poznatky o základných pojmoch a teoretických princípoch dietológie zameranej na špecifické oblasti vplyvu stravy a konzumácie výživových doplnkov na incidenciu a liečbu vybraných ochorení s dôrazom na ovplyvnenie pohybového aparátu človeka. Študent získa pevný a dostatočne široký teoretický a metodický základ pre špecifické zásady stravovania, ktorý môže aplikovať v praxi v kontexte personalizovaného prístupu k pacientovi a jeho potrebám.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie záverečného testu elektronickou formou (e-learning) v rozsahu prednášok s minimálnou úspešnosťou 60 %.
Stručná osnova predmetu:
1. Úvod do dietológie
2. Význam diéty v liečbe ochorení
3. Vzťah výživy k zdraviu
4. Vzťah výživy k vybraným ochoreniam
5. Jednotný diétny systém
6. Základné zložky výživy – mikronutrienty
7. Základné zložky výživy – makronutrienty: bielkoviny
8. Základné zložky výživy – makronutrienty: lipidy
9. Základné zložky výživy – makronutrienty: sacharidy
10. Chemopreventívne látky – definícia, význam, využitie
12. Diéty a fyzická aktivita
- Učiteľ: Zdenka Krajčovičová
- Učiteľ: Vladimír Meluš