Výsledky vzdelávania:
Študent absolvovaním predmetu získava poznatky z fyziológie výživy a metabolizmu, nadobudne vedomosti o zložkách výživy, správnej výžive zdravého človeka a úlohe výživy v prevencii chorôb, ovláda základy diétnej výživy pacientov. Súčasne študent má pevný a dostatočne široký teoretický a metodický základ pre špecifické zásady stravovania u konkrétnych ochorení, ktorý dokáže aplikovať v praxi v kontexte personalizovaného prístupu k pacientovi a jeho potrebám.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Vypracovanie semestrálnej práce, ktoré je podmienkou pre absolvovanie záverečného testu elektronickou formou (e-learning) v rozsahu prednášok s minimálnou úspešnosťou 60 %.
Stručná osnova predmetu:
Prednášky
1. Úvod do problematiky. Výživa a jej význam pre zdravie človeka.
2. Energetický príjem a výdaj.
3. Makronutrienty – bielkoviny, tuky, sacharidy – princípy metabolizmu.
4. Mikronutrienty – vitamíny, minerálne látky, voda a iné nutrične významné zložky potravín .
5. Fyziologické požiadavky na správnu výživu vybraných skupín zdravých osôb - detí a mládeže, dospelých, v starobe, v tehotnosti, počas laktácie a športovcov. Vplyv pitného režimu na organizmus.
6. Dietetika - význam dietoterapie, charakteristika diét, diétny systém pre nemocnice.
7. Výživa v liečebno-preventívnej starostlivosti: kardiovaskulárne ochorenia, metabolické poruchy
8. Výživa v liečebno-preventívnej starostlivosti II: autoimunitné ochorenia, nádorové ochorenia
9. Priamy a nepriamy vplyv výživy na vznik a priebeh ochorení pohybového aparátu s akcentom na kvalitu života jedincov z aspektu ich mobility.
10. Poruchy výživy, ich rozdelenie, príčiny a prejav.
11. Možnosti ovplyvnenia a terapie porúch výživy.
12. Potravinové alergie.
- Učiteľ: Zdenka Krajčovičová